miercuri, 28 septembrie 2011

Acordarea concediilor fara plata conf. Legii Educatiei Nationale (L1/2011)


    Acordarea concediilor fără plată  pentru nevoi personale, cele pentru studii şi  concediul plătit pentru redactarea tezei de doctorat au suferit modificări  odata cu intrarea in vigoare a Legii 1 din 2011 - Legea Educaţiei Naţionale
   În noua lege, aceste concedii sunt acordate în consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ de unde provine cadrul didactic care solicită aceste concedii, excepţie facand concediul fără plată pentru nevoi personale.
Concediile fără plată şi concediul platit pentru redactarea tezei de doctorat sunt reglementate de articolele 255 alin. 8, art. 268 alin. 1 şi art. 279 din L 1/2011.
Art. 255 (8) Personalul didactic titular cu contract pe perioadă nedeterminată poate beneficia de concediu fără plată pe timp de un an şcolar, o dată la 10 ani, cu aprobarea unităţii de învăţământ sau, după caz, a inspectoratului şcolar, cu rezervarea postului pe perioada respectivă.
Art. 268. (1) Cadrele didactice care redactează teza de doctorat sau lucrări în interesul învăţământului pe bază de contract de cercetare ori de editare au dreptul la 6 luni de concediu plătit, o singură dată, cu aprobarea consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ.
 Art. 279. Personalul didactic titular care din proprie iniţiativă solicită să se specializeze/să continue studiile are dreptul la concediu fără plata. Durata totală a acestuia nu poate depăşi 3 ani într-un interval de 7 ani. Aprobările în aceste situaţii sunt de competenţa unităţii şcolare prin consiliul de administraţie, dacă se face dovada activităţii respective.

21 de comentarii:

 1. Sunt cadru didactic titular cu o vechime de 28 de ani.Nu am mai beneficiat de concediu de plata si in data de 12 octombrie 2011, am solicitat concediu fara plata pentru nevoi personale pentru un an de zile printr-o cerere adresata Inspectoratului scolar. In loc de un raspuns la cererea mea inspectoratul scolar a emis o adresa catre mine pe adresa scolii unde sunt titulara instiintindu-ma ca trebuie sa revin cu o alta cerere adresata unitatii scolare unde sunt titulara. Nu am luat la cunostiinta despre acest mod de a raspunde inspectoratul scolar deoarece scoala nu m-a instiintat de faptul ca cererea mea adresata inspectoratului scolar trebuia sa fie urmata de o alta cerere adresata unitatii de invatamant unde sunt titulara. Si totul s-a oprit aici deoarece eu am parasit tara din 13 octombrie 2011 in asteptarea unui raspuns din partea inspectoratului de genul"aprobat sau neaprobat" trimis scolii deoarece nu am lasat o adresa personala la inspectorat. Scoala avea posibilitate sa-mi trimita raspunsul inspectoratului la adresa de domiciliu, lucru care nu s-a intamplat. Detin dovezi ca in aceeasi perioada de inceput de an scolar 2011, aceeasi solicitare bazata pe acelasi contract de munca, respectiv, pe aceeasi lege nr. 1 pe 2011 art. 255, al. 8 a fost solutionata in mod diferit de calea aleasa pentru mine. In timp ce cererea mea afost descarcata scolii de care a apartin, colegii mei si-au primit raspunsul de "aprobat" direct de la inspectoratul scolar. INTREBARE: Va rog sa-mi raspundeti cu cine a procedat inspectoratul corect? . Cu mine care in momentul de fata sunt incoltita intr-un punct mort intre inspectoratul scolar care "s-a spalat pe miini" si scoala care pretinde ca s-a procedat corect, eu nefigurand cu vreo cerere. Mentionez ca cererea mea pentru concediu fara plata de un an de zile adresata inspectoratului scolar a fost pentru NEVOI PERSONALE. O alta intrebare: In legea nr 1/2011 art.255 al 8 ce inseamna "dupa caz"?
  Concluzie: Aceeasi perioada,aceeasi solicitare in baza aceleeasi legi cu expeditori diferiti a avut solutionari diferite. " DUPA CAZ.......!!!!???" ASTEPT URGENT RASPUNS

  RăspundeţiȘtergere
 2. ;;dupa caz;; inseamna ca sunt trei ,,cazuri,, de concediu fara plata. D-voastra va incadrati, asa cum ati precizat la 225 alin.8. Cererea d-voastra trebuia adresata scolii de care apartineti.Ea trebuia discutata in Consiliul de Administratie si abia dupa aceea inaintata ISJ. Am fost membra in Consiliul de Administratie si in scoala noastra asa s-a procedat. Acum sunt in situatia d-voastra si imi astept raspunsul concediului fara plata pentru nevoi personale.

  RăspundeţiȘtergere
 3. Buna ziua,
  Am si eu o intrebare. Un cadru didactic care solicita concediu fara plata un an de zile, pentru nevoi personale, poate in acest timp sa lucreze in alta parte?

  RăspundeţiȘtergere
 4. Buna ziua, am o intrebare: se poate lua concediu fara plata pentru cateva zile? (2-3) Va multumesc!

  RăspundeţiȘtergere
 5. Si pe mine m-ar interesa acest lucru. As avea nevoie de o saptamana libera in luna decembrie si nu pot sa imi iau concediu medical. Voi fi plecata din localitate si se va sti, nu-mi permit 'sa trisez'.
  Va multumesc!

  RăspundeţiȘtergere
 6. Buna ziua,

  Sunt profesor suplinitor si am un contract valabil pe un an de zile, de la 1 sept 2012 pana la 1 sept 2013. In acelasi timp sunt si student la doctorat, fapt ce-mi consuma mult timp si energie si imi ingruneaza activitatea de la scoala.
  Va rog frumos, sa-mi spuneti, daca as putea sa-mi iau concediu timp de 6 luni? Ma pot incadra la Art. 268. (1), chiar daca sunt suplinitor?

  RăspundeţiȘtergere
 7. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

  RăspundeţiȘtergere
 8. As dori sa stiu daca in cazul concediului fara salar ptr un an de zile,ma pot intoarce la post dupa 6 luni,deoarece am rezolvat problemele ptr care l am solicitat.Sunt titulara pe post.Astept un raspuns.Multumesc

  RăspundeţiȘtergere
 9. Catre Anonim 23 noiembrie 2012, 23:06,

  Recomandarea mea in calitate de persoana anonima este sa vorbiti politicos.

  Va multumesc,
  Anonymous

  RăspundeţiȘtergere
 10. Pt concediu fara plata conf.Art. 279. Personalul didactic titular care din proprie iniţiativă solicită să se specializeze/să continue studiile are dreptul la concediu fără plata. Durata totală a acestuia nu poate depăşi 3 ani într-un interval de 7 ani. Aprobările în aceste situaţii sunt de competenţa unităţii şcolare prin consiliul de administraţie, dacă se face dovada activităţii respective.
  Ce dovada prezinti? dar al doilea an CUM PROCEDEZI?
  multumesc

  RăspundeţiȘtergere
 11. daca concediul fara plata a fost intrerupt dupa 8 luni calendaristice se mai poate lua diferenta de 4 luni calend

  RăspundeţiȘtergere
 12. Dragos Georgescu8 iunie 2014, 16:58

  Buna ziua
  Sunt profesor titular cu vechime de 12 ani
  Am avut anul trecut concediu fara plata ptr nevoi personale pe durata unui an intreg
  Acum.. sunt in UK si ma specializez intr-un alt domeniu dar care interfereaza cu specialitatea mea prin prisma studierii dizabilitatilor
  Intrebare...pot cere concediu fara plata ptr studii?
  Daca DA in ce conditii si ce acte trebuie sa atasez la dosarul cu cererea de concediu?
  Va multumesc antucipat
  Va rog trimiteti raspuns detaliat...daca puteti...la adresa de email...
  Achriman@yahoo.com
  Va multumesc foarte mult

  RăspundeţiȘtergere
 13. Buna ziua sunt contabil sef titular la sc.gimnaziala,am 7 ani vechime imi pot lua un an concediu fara plata din motive personale?

  RăspundeţiȘtergere
 14. daca da ce perioada minim ,maxim si ce articole, va multumesc din suflet

  RăspundeţiȘtergere
 15. Poate cineva sa raspunda la intrebarea din 23 ian.?
  Multumesc

  RăspundeţiȘtergere
 16. Buna ziua. Sunt profesor titular cu o vechime de 15 ani. Vreau sa imi iau concediu fara plata de la 1 decembrie 2014 sau1 ianuarie 2015. Este posibil pe o perioada mai scurta? Se considera an intreg? Daca nu,pot sa iau alta data cele 4/5 luni ramase? Multumesc.

  RăspundeţiȘtergere
 17. Buna ziua! Am obtinut un post de titular anul acesta,dar,find primul an cand dau concursul de titularizare,nu am definitivatul.Pot obtine concediu fara plata doar dupa ce iau definitivatul?Multumesc!

  RăspundeţiȘtergere
 18. Buna. Nu am inteles clar daca un concediu fara plata se acorda doar pe an scolar, sau si pe an calendaristic. Multumesc.

  RăspundeţiȘtergere
 19. In urma restrangerii de activitate sunt titulara in doua scoli. Ca sa imi iau concediu fara plata trebuie sa depun cerere la ambele scoli?

  RăspundeţiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Deoarece aveti doi angajatori, trebuie sa aveti aprobarea amandurora.

   Ștergere
 20. Buna ziua. As avea su eu o intrebare la care vad ca inca nu s-a raspuns: cadrele didactice pe post de suplinitor isi pot lua concediu de studii fara plata? Multumesc tare mult.

  RăspundeţiȘtergere